Sunday, December 23, 2012

Khasiat Lada Hitam: Pandangan Homeopati


Oleh :

Mohamed Hatta Abu Bakar, HMD.

[Di dalam sebuah artikel mengenai Khasiat Lada Hitam, sdr Ramli Abdul Karim telah menulis sebagaimana berikut: DI antara rempah ratus, LADA HITAM ialah yang paling popular dan digunakan dengan meluas. - Ia dikenali oleh masyarakat di seluruh dunia sama ada sebagai ramuan masakan, perisa dan sos. - Lada hitam atau nama saintifiknya Piper nigrum L. dari keluarga Piperaceae dikenali dengan nama yang hampir serupa di kebanyakan negara Barat iaitu berdasarkan sebutan PEPPER.
Orang Belanda memanggilnya peber manakala di Perancis (poivre), Jerman (pfeffer), Greek (piperi), Itali (pepe), Norway (pepper), Romania (piper), Sweden (peppar) dan Turki (biber). -Dalam bahasa Thai, lada hitam dipanggil prik thai, Tamil (milagoo), Vietnam (hat-tieu), Punjabi (kali marich), Jepun (koshou), Hindi (gol mirch) dan Laos (mak phik noi).
Tumbuhan itu dikatakan berasal dari Malabar di pantai barat India Selatan yang hari ini terletak dalam negeri Kerala. - Di Asia Tenggara, lada hitam dikatakan telah tumbuh di Malaysia dan Indonesia sejak 2,000 tahun lalu. - Selain lada hitam Malabar dan Tellicherry dari India serta Belem dari Brazil, lada hitam Sarawak ialah antara yang paling bermutu dan cukup terkenal di serata dunia. - Walaupun ia lebih meluas penggunaannya dalam masakan dan makanan, namun lada hitam juga mempunyai khasiat dan kegunaan dalam perubatan berasaskan herba.
Pegawai Laboratori Fitoubatan, Institut Biosains, Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap memberitahu, buah lada hitam boleh mengubati pening kepala, cirit-birit dan melawaskan kencing manakala daunnya pula merawat demam. - Menurutnya, buah lada hitam muda yang telah dibersihkan perlu direbus terlebih dahulu sebelum airnya diminum.
“Jumlah buah muda yang digunakan bergantung kepada paras air dengan perbandingan satu atau dua sudu bagi setiap satu cawan air.”
“Selepas masak, air rebusan perlu diminum perlahan-lahan dan amalan ini tidak perlu diteruskan jika sakit kencing tidak lawas, cirit-birit dan pening kepala telah sembuh,” ujarnya.
Tajuddin menambah, bagi mengubati demam, daun pokok lada hitam perlu ditumbuk hancur dan kemudian ditampalkan atau diikat pada dahi. - Sementara itu, kata beliau, untuk menyegarkan dan memanaskan badan ibu-ibu lepas bersalin, sedikit buah muda yang ditumbuk dengan ikan bilis dimakan bersama-sama nasi yang masih panas.]

Artikel mengenai khasiat lada hitam menarik perhatian saya untuk memberi sedikit maklumat tambahan. Ini adalah kerana ia turut merupakan bahan yang telah disediakan sebagai penawar homeopati sejak homeopati diperkenalkan pada awal abad ke sembilan belas. Bagaimanapun, ia tidak merupakan remedi utama dalam senarai remedi-remedi homeopati yang biasa dikenali dan diajarkan kepada penuntut-penuntut homeopati.
Walaupun terdapat beberapa perbezaan dari segi khasiat dan penggunaan secara herba berbanding homeopati, di sini saya ingin berkongsi idea tentang simptom-simptom yang mungkin boleh mencetuskan idea ke arah pengumpulan maklumat yang lebih lengkap mengenai khasiat perubatan bahan rempah ratus ini.
Satu perkara yang jelas ialah kegunaan sesuatu bahan dalam perubatan herba lebih banyak berasaskan pengalaman. Akhir-akhir ini, apabila ia dibawa masuk ke makmal, banyaklah bukti-bukti saintifik dikemukakan bagi menyokong penggunaannya. Demikianlah halnya dengan lada hitam.
            Nama saintifik lada hitam iaitu Piper nigrum L., sebenarnya juga merupakan nama remedi homeopati yang selalunya dikekalkan dengan nama asalnya. Sesuai dengan sebutan “lada hitam”, ia juga lebih mudah dikenali atau dicamkan apabila disebut “black pepper”. Jenama ini bernilai komersil baik di peringkat pasar malam maupun pasar raya.
Salah satu khasiat yang disebutkan di dalam Utusan Malaysia (9 April 2002) terdahulu ialah kemampuannya mengubati pening kepala. Pernyataan yang umum itu memang biasa dengan tabiat merawat yang mengidentifikasikan ubat dengan jenis sakit atau penyakit. Tetapi hal ini sebenarnya diberikan dengan agak terperinci di dalam materia medika homeopati.
            Mengikut Dr. W. Boericke, simptom sakit kepala Piper nigrum ialah sakit kepala yang berat sehingga seolah-olah kedua pelipis ditekan-tekan. Terdapat juga rasa tekanan pada tulang hidung dan tulang muka. Kedua mata radang dan membakar. Sakit bola mata pula bagaikan hendak meletup.
            Sebahagian simptom yang dinyatakan di atas agak terperinci berbanding setakat penyataan sakit kepala. Ini adalah justeru para penguji remedi homeopati mencatat dengan halusi dan terperinci setiap simptom yang dirasakan ketika menguji satu-satu bahan.
            Selain daripada sakit kepala, terdapat beberapa simptom lain yang mungkin berhubungan dengan kegunaannya dalam perubatan herba, Antara catatan yang boleh dipetik daripada materia medika Boericke ialah kegunaan Piper nigrum dalam kes-kes gastrik, flatulens, kolik dan krem. Ia juga boleh diberikan bagi sesetengah kes dispnea dan batuk yang mempunyai rasa sakit di dada.
Tentang kegunaannya sebagai ubat melawaskan kencing, keterangan simptom dalam perubatan homeopati yang boleh membantu menunjukkan kesesuaiannya ialah apabila terdapat simptom-simptom berikut: rasa membakar di dalam pundi dan saluran kencing, sukar untuk kencing, ataupun bila pundi kencing rasa penuh dan membengkak. Pesakit mungkin timbul rasa hendak kencing tetapi kerapkali kencing tidak keluar.
            Saya bersetuju bahawa lada hitam boleh menyegarkan dan memanaskan badan. Bukan sahaja untuk ibu-ibu lepas bersalin, malahan bermanfaat untuk orang biasa juga. Tetapi setakat ini Piper nigrum bukanlah penawar yang disyurkan untuk tujuan itu dalam rawatan homeopati. Demikian juga ia jarang dirujuk sebagai ubat demam dalam amalan homeopati. Hanya Dr. J. H. Clarke menyarankan kegunaannya apabila demam disertai kepala rasa berat, pening dan pesakit berpeluh sejuk.

Moga bermanfaat semua. :)

Saturday, December 22, 2012

E-book Menjadi Peniaga yang Berjaya

Assalamualaikum..
Hai semua..hari ni tengah2 saya jalan2 kat blog-blog orang len, sy terjumpa satu e-book mengenai bagaimana cara nak jadi pemborong atau penjual yang mengambil barang dari China. Menarik jugak e-book ni, so saya nak kongsi dengan member2 skalian..hehe
 
 
Cuba pikir kan, kita baru je tukar kipas lap top ASUS  yang pencen (pusingan dan slow). Mujur tak cair barang dalam sebab dah lama perkara ni berlarutan. Kelmarin pergi hantar kat kedai baiki komputer dan kena caj RM140 untuk tukar fans baru. Rupa2nya bila check dari supplier. Elehh! RM60 je pun rege. Siapa tahu lubuk pembekal memang best. Macam2 boleh buat sama ada untuk kegunaan sendiri ataupun bisnes. :-).
 
Kenapa berbeza harga?supplier murah tp kita yng jd pmbeli kdg2 2x ganda kena bayar dari harga asal. So, kena pandai la cari lubuk barang2 murah ni, walaupun tuk kegunaan anda sndiri n klu nk lebih pndapatan silap2 ari bulan bleh jd pjual cam cina2 kat lowyat yang jual gadget2 tu..
 
Yang sy tertarik dari ebook ni,sbbnya dia beritahu cara kita nk dptkn barang dari sana dengan mudah dan berkualiti barangnya. Dulu sy pikir jugak China ni bnyk brg tiruan n xleh pcaya, tp bila lec sub keusahawanan sy sndiri mceritakan pngalaman beliau melawat Goungzhou tmpt pusat shopping dunia, sume pakat tumpu kt sana nk borong brg2 dan hrga pun murah kawwww2 jika dibndingkn ngan tmpt kita ni, kualiti pun sama je dia habaq.
 
Murah2 tp klu xtau cane nk dptkn, sama je kan, nih link leh tgk2 kat sini kalu nk tau lebih lanjut sal dapatkn barang dari sana dengan harga muross..
 

 
 
Maklumat lanjut : Lubuk barang dari China
 

Friday, December 14, 2012

Kelebihan Ayat Qursi

Assalamualaikum..

Jom tengok selingan dan hayati kartun ini..

kredit to RUSYDEE ART

Pada petang ahad yang lepas, saya berpeluang berjumpa dengan seorang Syeikh dari Mesir, dan dia telah berkongsi mengenai kelebihan ayat Qursi ini. Sesungguhnya banyak kelebihan yang ada pada ayat Qursi kerana ianya adalah merupakan kepala Al-Quran, dan banyak hadith-hadith yang membicarakan berkaitan dengan ayat Qursi ini.

Antara intipati yang dapat saya ambil ialah:
  1. Ayat yang menunjukkan "wahdaniyyatilllah" iaitu ke-Esaan Allah SWT.
  2. Terang dan jelas menerangkan kekuasaan dan Qudrat Allah SWT.
  3. Allah SWT mengetahui apa yang bersembunyi dalam hati-hati manusia zahir dan batin.
Antara Hadith2 yang menunjukkan kelebihan ayat Qursi ini:

Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.”

Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.”

Nabi saw. bersabda, "Apabila kamu masuk ke tempat tidurmu, maka bacalah ayat Kursi 'Allahu La Ilaha Illa Huwal Hayyul Qayyum', sehingga habis ayat ini. Maka sesungguhnya, akan sentiasa ada penjaga dari Allah untuk kamu dan syaitan tidak akan dapat mendekati kamu sehingga pagi". (HR Bukhari).

Nabi saw. bersabda, "Sesiapa membaca ayat kursi setelah setiap solat fardu, tidak ada yang menghalangnya dari masuk syurga selain kematian." (HR ath-Thabrani no.7532 disahihkan oleh al-Albani).

Wallahua a'lam.. :)

Wednesday, December 12, 2012

Nak Jadi Usahawan Import. Kenapa Memilih China?



Assalamualaikum, 

Hari ini sayang nak berkongsi satu maklumat kepada saper2 yang berminat mjadi usahawan muda/tua (xkira la) hehe..

Jom kita baca sdikit info ini...

Pada masa ini negara China digelar sebagai kilang dunia kerana banyak barangan yang dihasilkan di negara mereka telah dieksport dengan kuantiti yang banyak kepada hampir kesemua negara di seluruh dunia termasuklah Malaysia. China adalah lubuk kepada sesiapa sahaja yang mengetahui potensinya. Tak percaya? Check tetikus anda yang anda gunakan sekarang Made in apa?



Negara-negara lain seperti Amerika Syarikat juga turut mendapatkan bekalan daripada negara China disebabkan kos per kuantiti barang yang rendah berbanding kos per kuantiti barang yang sama yang dihasilkan di negara selain negara China.

Oleh itu, sebagai seorang yang bijak mengambil peluang, anda sepatutnya mula mencari jalan untuk mendapatkan bekalan barangan untuk dijual daripada negara China.

Dengan berbuat demikian, anda akan dapat menjana lebih banyak keuntungan disebabkan kos bekalan anda yang lebih rendah. Anda juga boleh mengimport pelbagai barangan yang murah dan berkualiti dan dijual pada harga tip top di Malaysia.

Pada masa ini, pakej ebook Bisnes Import dari China ini mampu memberikan maklumat dan gambaran sebenar mengenai cara untuk mengimport barangan dari negara China
Sebarang maklumat lanjut anda boleh rujuk link kat bawah ni:




So,ni lah saya leh kongsikan bersama kawan2, kepada sesiapa yang berminat, tafaddal..:)


Sunday, May 6, 2012

cbCeritaku: In Progress Komik Baru

Assalamualaikum..
Selamat pagi dan salam sejahtera saya ucapkan.. Hmm, hari ini pagi-pagi hujan dah turun, terasa mau tidur plak, biasa la kan, hari cuti, hujan renyai-renyai pulak tu..hehe. Tapi sebelum tu, saya nak update sket hari ini sebelum berselimut di atas katil yang empuk itu..:)
Sekarang ni saya dalam proses untuk siapkan satu animasi bergambar, siri Islamik sikit.. mungkin ianya akan saya update secara bersiri, sebab saya pun nak buat secara bersiri jugak..hihi.
Animasi bergambar ni, saya buat cerita berkisar sebuah kisah yang telah diceritakan dalam Al-Quran, berkenaan dengan kisah Ashabul Kahfi (penghuni gua), yang sejarahnya mempunyai banyak pengajaran dan iktibar untuk kita hayati bersama..


Nah, preview yang saya sedang siapkan.. Susah jugak ye, perlukan idea untuk susun plot cerita ni, walaupun ceritanya sudah sedia ada, tapi saya kena ubah sket supaya jalan ceritanya tidak meleret panjang, dan fokus kepada plot yang utama saja..


Designnya taklah menarik sangat, maaflah sebab I'm the beginner je, baru mencuba-cuba dalam seni macam ni, lebam mata-mata duk mengadap lappy sebab benda ni tau..hehe :)

Di sini sedikit cerita mengenai Ashabul Kahfi..

Kisah Ashabul Kahfi (Bahasa Arab: أصحاب الكهف‎) merupakan suatu kisah benar mengenai beberapa orang pemuda yang tertidur di dalam sebuah gua, dan cuma bangun 309 tahun kemudian.
Pemuda-pemuda beriman ini hidup pada masa Raja Diqyanus di Rom, beberapa ratus tahun sebelum diutusnya Nabi Isa a.s. Mereka hidup di tengah masyarakat penyembah berhala dengan seorang raja yang zalim. Demi menjaga iman, mereka melarikan diri dari kota, dikejar oleh tentera raja untuk dibunuh. Hingga pada suatu ketika, sampailah mereka di mulut sebuah gua yang kemudian dipakai sebagai tempat persembunyian.

Bilangan pemuda yang sebenar adalah tidak diketahui, dan tidak menjadi kepentingan untuk berbahas mengenainya. Ada yang mengatakan 3, 5, 7, 8 termasuk seekor anjing.

Firman Allah dalam Surah Al-Kahfi ayat 22, maksudnya;
"Mereka akan berkata; Jumlah Ashaabul-Kahfi itu tiga orang, yang keempatnya ialah anjing mereka; dan setengahnya berkata: Bilangan mereka lima orang, yang keenamnya ialah anjing mereka, sebagai tekaan akan sesuatu yang tidak diketahui; dan setengahnya yang lain berkata: Bilangan mereka tujuh orang, dan yang kelapannya anjing mereka. Katakanlah: Tuhanku lebih mengetahui akan bilangan mereka, tiada yang mengetahui bilangannya melainkan sedikit. Maka janganlah kamu berbahas mengenai mereka kecuali secara zahir, dan jangan kamu bertanyakan tentang mereka kepada seseorang pun dari mereka."

Dikatakan nama pemuda-pemuda tersebut adalah Tamlikha, Miksalmina, Mikhaslimia, Martelius, Casitius, Sidemius dan seorang pengembala kambing bersama anjingnya Qithmir.
Sumber: Di sini



Wallahu a'lam..

P/S: Nantikan kemunculannya ye..:)

Saturday, May 5, 2012

cbKomik: Jaringan 'Chanturbo'

Assalamualaikum..
Ya, bagi peminat TRW (The Red Worriors), siapa yang tidak kenal kepada nama ini, S. Chanturu ataupun nama gelarannya Turbo Kelate ni..hehe, pada perlawanan saingan Liga Super dengan pasukan Lions IVV di Kota Bharu pada 4/5/2012, dia telah menjaringkan gol yang menarik dan boleh dikatakan ter'cantik' pernah dihasilkan dalam saingan musim ini (katanya pengulas Zainal Abidin Rawob)..:)
Jadi, saya buatlah satu preview pasal gol semalam, yang adik kakak tak boleh tidur kan bila teringatkan gol itu???hehehe..

Jeng.. jeng.. jeng..


Kalau gambar tak jelas, download je..:)

Moga terhibur kepada peminat TRW terr.. (saya pun salah sorang..hehe).

P/S: Komen-lah  jika ada yang perlu diperbaiki lagi.. SEBAB??? Saya budak baru belajar..:)

cbMacam2: Buat Komik?

Assalamualaikum...
Hari ini hari cuti, jadi boring dan tak tau nak buat apa.. Nak ulangkaji, malas, tidur pun melebihi 'dos' dah, apatah lagi makan, memang full perut ini..hehe.
Jadi sambil-sambil saya mengadap laptop yang biru tua ini, 'create' la satu komik terpendek atas muka bumi, just 1 page sahaja. Biasa la kan, ini adalah first time saya cuba buat benda macam ni, jadi idea dan kekretivitian pun belum terasah lagi, tapi apapun, saya berpuas hati terhadap idea pertama saya ini.. :)

Jom lihat hasilnya.... :)




Inilah dia, moga-moga suatu hari nanti, aku dapat hasilkan satu buku komik islamik punya..amin.

P/S: Doakan ye sobat2..:)

Wednesday, May 2, 2012

cbKomik: Doa Ibu


Assalamualaikum..

Jom kita layan sekejap kisah pada hari ini. Doa ibu menjadi pembakar semangat kepada kita semua..:)





P/S: Syurga di bawah telapak kaki ibu..:)


Tuesday, May 1, 2012

cbPetua: Comelkan Kulit Muka


Assalamualaikum..
Nah, petua orang tua-tua dulu, untuk mencantikkan kulit muka bagi lelaki ataupun wanita.


  1. Tomato dan epal. Tomato dan epal boleh digunakan untuk melicinkan kulit. Caranya, parut tomato atau epal yang cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher. Gelatin pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit dan selepas itu cuci dengan air suam. Amalkan selalu untuk hasil yang memuaskan.
  2. Serbuk kulit kayu manis yang dicampur dengan bedak sejuk dan sedikit air. Serbuk kulit kayu manis yang dicampur dengan bedak sejuk dan sedikit air boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat. Caranya, sapu campuran tadi pada muka sebelum tidur. Jika diamalkan, jerawat akan hilang dan muka akan menjadi lebih licin. 
  3. Kayu cendana. Ambil kayu cendana, basahkan dengan air dan asah pada batu. Kemudian sapukan ia pada jerawat dan hasilnya pasti memuaskan. 
  4. Kulit pisang emas. Kulit pisang emas boleh digunakan untuk menghilangkan parut jerawat. Caranya, sapukan kulit pisang tadi pada bekas parut. Lakukan setiap hari hingga kesan itu hilang. 
  5. Kacang hijau. Ambil segenggam kacang hijau, dikisar halus lalu dicampur sedikit kuning telur. Kacau hingga rata ramuan tadi dan disapu pada muka perlahan-lahan. Setelah lebih kurang 15 minit, basuh muka dengan menggunakan air suam. Hasilnya kulit muka akan cerah dan berseri. 
  6. Segelas susu segar. Ambil segelas susu segar, sapu pada muka dan gosok-gosok hingga rata, melekit, dan kering. Cuci dengan air suam dan lakukan dua kali seminggu. Anda akan  mendapat kulit muka yang gebu dan licin.
Amalkan selalu petua ini, insyaAllah menjadi. Jangan cepat berputus asa, setiap kejayaan itu memerlukan usaha yang tidak putus-putus, barulah kejayaan yang dikecapi itu terasa nikmatnya. Wallahu a'lam..... :)

P/S: Share-lah artikel ini untuk perkongsian bersama. :D

Monday, April 30, 2012

cbCeritaku: 6 Pesanan Untuk Hawa


Assalamualaikum..
Hari ini saya ingin berkongsi 6 pesanan ataupun amanat yang penting, khasnya untuk kaum tulang rusuk Adam ni, sama-sama kita menghayatinya. Pesanan tersebut ialah:


  1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun dan tidak dapat solat, duduklah di atas tikar sembahyang supaya anak-anak tidak lihat si ibu yang diharamkan mendirikan solat dalam tempoh tersebut. 
  2. Hidupkan bacaan hadith Nabi SAW di rumah dengan keluarga. Dianjur baca hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi SAW sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yang mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat. 
  3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya sepotong ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab-Mu pada hari ini." 
  4. Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun.Iaitu doa seharian Nabi saw seperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya. 
  5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadizikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut. 
  6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yang menggalakkan suaminya untuk solat berjemaah di masjid akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri. 
Semoga ianya sedikit sebanyak memberi manfaat kepada semua. Kongsilah untuk peringatan bersama. Wallahu a'lam.

Sunday, April 29, 2012

cbFakta: Ingat 5, Petua Berjaya


Assalamualaikum...
Ingat 5 nikmat yang dirasai sebelum datangnya 5 ujian yang tidak dapat dielakkan. Kebanyakan manusia terlupa dengan 5 perkara ini. Mereka sibuk dengan urusan masing-masing dalam mengejar 'reward' duniawi tanpa menoleh sedikit pun kepada urusan mereka terhadap akhirat. Sepatutnya kita kena beringat terhadap perkara yang akan menentukan nasib di 'sana'. 
Ok, 5 perkara tersebut ialah:

1.Sihat sebelum sakit.





2.Lapang sebelum sempit.





3.Kaya sebelum miskin.





4.Muda sebelum tua.






5.Hidup sebelum mati.





Ya, betul tu. Inilah petua untuk kita berjaya, bukan setakat di dunia, bahkan akhirat sana, kita dapat akan 'bahagian' kita sebagaimana yang dijanjikan, jika kita selalu berhati-hati dengan 5 perkara ini. 
Tertampar saya dengan salah satu kata-kata dari Buya Hamka, beliau berkata, "Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan pun hidup, kalau bekerja sekadar bekerja, kera juga bekerja". Masya-Allah, setakat mana kita menghayati kata-kata dari ulama' mujahid ini, seorang ulama' tasawuf moden, memberikan peringatan kepada kita tentang tujuan hidup di muka bumi ini. Hidup ini satu survivor, gagalnya kita kerana tidak memanfaatkan 'journey' ini dengan sebaik mungkin. 
Berbalik kepada 5 perkara di atas, nikmat seperti sihat, waktu lapang, kekayaan, masa muda dan diberikan nyawa untuk hidup adalah nikmat yang harus dimanfaatkan. Kenapa bila gagal barulah kita mengadu kepada Allah, sedangkan ketika di puncak langsung tidak kita ingat kepadanya? 
Nah, hidup sekadar hidup, diumpamakan seperti binatang, mereka pun hidup juga, tapi yang membezakan manusia dengan binatang adalah hidup manusia bertujuan. Ada target of life. Sebab tu la kita perlu ada bekalan untuk menghadapi hari-hari mendatang. Diumpamakan seperti kita bekerja dalam satu syarikat, mesti ada matlamat yang hendak dicapai sama ada berbentuk tactical plan, operational plan ataupun strategic plan. Ini kerana setiap perancangan yang digarap itu kelak nanti akan mng'kaya'kan kita. Begitu juga kita hidup, orang yang kaya di akhirat kelak ialah mereka yang bersedia dengan bekalan amal soleh yang mencukupi sebelum mati. Wallahu a'lam..

P/S: Berkongsi ilmu itu sedikitpun tidak merugikan, bahkan ianya merupakan perniagaan yang tidak pernah rugi. :)

cbAgama: Wahai Pemuda


Assalamualaikum..
Iya, wahai pemuda sekalian... Siapa pemuda?? saya? anda? ok la, kira kita sama-sama la pemuda.. Bangganya kan, masih muda ini.  Tapi adakah kita berjiwa muda dan berfikiran muda? Maksudnya  berfikir secara kreatif, berani bercanggah, dan tidak mengizinkan fikirannya tertakhluk atau ditakhluki sistem yang menguasainya. 

Hebatkan pemuda seperti kita ini. Jika digilap dengan sebetulnya, tak mustahil untuk kita kembalikan Islam di tempatnya, sebab kita adalah pemuda!!


Sebagai catatan untuk renungan bersama, muhasabah diri sebagai insan kerdil di mata dunia ini.. 2 orang pemuda, Usamah Bin Zaid dan Muhammad Al-Fatih.. Kami semua inginkan semangat kamu!!


P/S: Muhasabah selalu..:-)

Saturday, April 28, 2012

cbKomik: Kentang Busuk??


Assalamualaikum..
Sambil anda terjah kat blog ini, saya ada satu kisah untuk anda. Jom kita hayati kisah ini. Ianya perihal 'Kentang'. Untuk 'release'kan tension dan minda anda, jadi, selamat membaca..


Al-kisah..





Sama-samalah kita ambil iktibar dari kisah ini. Sentiasalah bersangka baik sesama kita, buang yang keruh dan ambillah yang jernih sahaja.. Moga-moga bermanfaat. Wallahu a'lam..

Kredit kepada : Cendol

P/S : Silakan share dan moga manfaat kita dapat bersama.. :)

cbAgama: 5 Perkara yang Elok Disebut


Assalamualaikum..
Peringatan hari ini ialah, 5 perkara yang semoleknya kita sebagai muslim selalu menuturkannya dengan anugerah lidah dan hati ini. Medium yang dikurniakan ini haruslah kita gunakan kepada jalannya yang sebenar, supaya kita tidak digelar zalim kepada diri sendiri kelak. 5 perkara tersebut ialah:


  1. Perbanyakkan Menyebut Urusan Akhirat Daripada Urusan Dunia. Sudah menjadi tabiat manusia, mereka lebih suka bercakap perihal keduniaan jika dibandingkan dengan urusan hala tuju tujuan sebenar mereka, iaitu akhirat. Orang yang palling cerdik ialah mereka selalu mengingati kepada kematian. Urusan dunia yang nilainya kecil, 1/100 nisbahnya dari nilai akhirat, satu perbandingan yang tidak terjangkau jauhnya, sebagaimana nikmat yang kita kecapi di dunia ini, hanya 1/100 nikmat yang Allah SWT campakkan kepada semua makhluk di bumi, rugilah sesiapa yang tidak menyibukkan diri kepada baki nisbah 99/100 nikmat tersebut, sedangkan dirinya sibuk mengejar yang 1 sahaja.  Firman Allah SWT: "Dan tidaklah kehidupan di dunia itu, kecuali kesenangan yang mengaburi mata". Surah Al-Imran, ayat 185.
  2. Perbanyakkan Menyebut Allah Daripada Menyebut Makhluk.  Kita selalu menyebut dan memuji seseorang yang selalu berbuat baik kepada kita, itulah sifat semulajadi manusia.  Tetapi mereka selalu terlupa, siapa yang paling layak dipuji atas pemberian itu. Makhluk yang berbuat baik sedikit, kita puji habis-habisan tetapi nikmat yang terlalu banyak Allah berikan kita langsung tak ingat. Sebaik-baiknya elok dibasahi lidah kita dengan memuji Allah setiap ketika, bukan ucapan Al-hamdulillah hanya apabila sudah kekenyangan hingga sendawa. Pujian begini hanya di lidah saja tak menyelera hingga ke hati.        
  3. Perbanyakkan Menyebut Dan Mengingat Urusan Kematian Daripada hal-hal Kehidupan. Kita sering memikirkan bekalan hidup ketika tua dan bersara tapi jarang memikirkan bekalan hidup semasa mati. Memikirkan mati adalah sunat kerana dengan berbuat demikian kita akan menginsafi diri dan kekurangan amalan yang perlu dibawa ke sana. Perjalanan yang jauh ke akhirat sudah tentu memerlukan bekalan yang amat banyak. Bekalan itu hendaklah dikumpulkan semasa hidup di dunia ini. Dunia ibarat kebun akhirat. Kalau tak usahakan kebun dunia ini masakan dapat mengutip hasilnya di akhirat? Dalam hubungan ini eloklah sikap Saidina Alli dicontohi. Meskipun sudah terjamin akan syurga, Saidina Ali masih mengeluh dengan hebat sekali tentang kurangnya amalan untuk dibawa ke akhirat yang jauh perjalanannya. Betapa pula dengan diri kita yang kerdil dan bergelumang dengan dosa? 
  4. Jangan Menyebut Kebaikan Sendiri Dan Keluarga. Syaitan memang sentiasa hendak memerangkap diri kita dengan menyuruh atau membisikkan kepada diri kita supaya sentiasa mengingat atau menyebut-nyebut tentang kebaikan yang kita lakukan sama ada kepada diri sendiri, keluarga atau masyarakat amnya. Satu kebaikan yang kita buat, kita sebut-sebut selalu macam rasmi ayam 'bertelur sebiji riuh sekampung'. Kita terlupa bahawa dengan menyebut dan mengingat kebaikan kita itu sudah menimbulkan satu penyakit hati iaitu ujub. Penyakit ujub ini ibarat api dalam sekam boleh merosakkan pahala kebajikan yang kita buat. Lebih dahsyat lagi jika menimbulkan ria' atau bangga diri yang mana Allah telah memberi amaran sesiapa yang memakai sifatNya (ria') tidak akan mencium bau syurga. Ria' adalah satu unsur dari syirik (khafi). Oleh itu eloklah kita berhati-hati supaya menghindarkan diri daripada mengingat kebaikan diri kita kepada orang lain. Kita perlu sedar bahawa perbuatan buat baik yang ada pada diri kita itu sebenarnya datang dari Allah. Allah yang menyuruh kita buat baik. Jadi kita patut bersyukur kepada Allah kerana menjadikan kita orang baik, bukannya mendabik dada mengatakan kita orang baik. Kita terlupa kepda Allah yang mengurniakan kebaikan itu. 
  5. Jangan Membuka Keaiban atau Keburukan Diri Orang Lain. Kegelapan hati ditokok dengan rangsangan syaitan selalu menyebabkan diri kita menyebut-nyebut kesalahan dan kekurangan orang lain. Kita terdorong melihat keaiban orang sehingga terlupa melihat keaiban dan kekurangan diri kita sendiri. Bak kata orang tua-tua 'kuman seberang lautan nampak, tapi gajah di depan mata tak kelihatan'. Islam menuntut kita melihat kekurangan diri supaya dengan cara itu kita dapat memperbaiki kekurangan diri kita. Menuding jari mengatakan orang lain tak betul sebenarnya memberikan isyarat bahawa diri kita sendiri tidak betul. Ibarat menunjuk jari telunjuk kepada orang; satu jari arah ke orang itu tapi 4 lagi jari menuding ke arah diri kita. Bermakna bukan orang itu yang buruk, malahan diri kita lebih buruk daripadanya. Oleh sebab itu, biasakan diri kita melihat keburukan diri kita bukannya keburukan orang lain. Jangan menjaga tepi kain orang sedangkan tepi kain kita koyak rabak. Dalam Islam ada digariskan sikap positif yang perlu dihayati dalam hubungan sesama manusia iaitu lihatlah satu kebaikan yang ada pada diri seseorang, meskipun ada banyak kejahatan yang ada pada dirinya. Apabila melihat diri kita pula, lihatkan kejahatan yang ada pada diri kita walaupun kita pernah berbuat baik.  Hanya dengan cara ini kita terselamat dari bisikan syaitan yang memang sentiasa mengatur perangkap untuk menjerumuskan kita ke dalam api neraka.  
Masa itu Emas

Semoga 5 perkara yang disebutkan di atas dapat kita hayati dan diterapkan dalam kehidupan kita seharian. Sama-sama berdoa semoga terselamat dari kemurkaan Allah semasa di dunia hingga ke akhirat. Amin...

P/S : Share-lah untuk saling ingat mengingati..Wallahu a'lam. :) 
    

Friday, April 27, 2012

cbAgama : 7 Kalimat untuk diamalkan



Assalamualaikum..
Barang siapa mengamalkan tujuh kalimat ini, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan. Kalimahnya ialah :



1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu. 

2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu. 

3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.

4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa, karena sudah biasa.


P/S : Silakan SHARE sebagai peringatan bersama..:) . Wallahu a'lam..

Friday, April 20, 2012

cbAgama: Doa Antara Dua Khutbah



..salam
Oleh kerana hari ini hari jumaat, jom kita sama-sama menghafal doa antara dua khutbah...

inilah doanya:

آمين ، آمين بـِجُوْدِكَ آمِيْن

الَّلهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ, وَزِدْ وَأَتِمْ وَأَنْعِمْ وَتَفَضَّلْ وَبَارِكْ  بِـجَلاَلِكَ وَكَمَالِكَ عَلَى زَيْنِ عِبَادِكَ/ وَأَشْرَفَ عُبَّادِكَ/ سَيِّدِ الْعَرَبِ وَالْعَجَمِ/ وَإِمَامِ طَيْبَةَ وَالْحَرَمِ/ أَبِي الْقَاسِمِ /سَيِّدِنَا وَمَوْلَنَا مُحَمَّدٍ /وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ/ وَرَضِيَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَتَعَالَى عَنْ كُلِّ الصَّحَابَةِ رَسُوْلِ اللَّهِ أَجْمَعِيْنَ/

وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ....  

Monday, April 16, 2012

cbAgama: Teka-Teki Imam Al-Ghazali


   
Pada suatu hari Imam Ghazali berkumpul bersama-sama dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya beberapa soalan:

1. Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia?
2. Apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia?

3. Apakah yang paling besar di dunia?
4. Apakah yang paling berat di dunia?
5. Apakah yang paling ringan di dunia?
6. Apakah yang paling tajam di dunia?


PERTAMANYA beliau bertanya apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :" Orang tua, guru, kawan dan sahabat". Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberikan adalah benar tetapi jawapan yang paling tepat sekali bagi soalan ini ialah 'mati'. Sila rujuk surah Ali 'Imran ayat 185.


KEDUANYA beliau bertanya apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :" negara China, bulan, matahari dan bintang". Lalu Imam Ghazali menegaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'masa lalu'. Walau dengan apa cara sekali pun kita tidak akan dapat kembali ke amasa lalu. Oleh sebab itu kita mesti menjaga hari ini dan hari mendatang dengan amalan soleh agar kita tidak sesal di kemudian hari nanti.

KETIGANYA beliau bertanya tentang apakah yang paling besar di dunia ini lalu muridnya menjawab: " Gunung, bumi, matahari". Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah tepat tetapi yang paling tepat ialah 'nafsu'. Maka kita mesti berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu mengheret kita ke neraka jahannam. Rujuk surah al-A'raf ayat 179.

KEEMPAT belia bertanya tentang apakah yang paling berat di dunia lalu murudnya menjawab :" Besi, gajah". Imam Ghazali mengatakan bahawa semua jawapan adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'menanggung amanah'. Segala tumbuhan, binatang, gunung ganang tidak sanggup memikul amanah tetapi manusia sanggup memikulnya ketika Allah meminta untuk memikul amanah khalifah di bumi. Manusia ramai yang rosak dan binasa kerana tidak mampu memikul amanah dengan baik akibat kecuaian dan kedegilan mereka dalam mengikut lunas yang telah ditetapkan oleh syarak.

KELIMA beliau menyoal tentang apakah yang paling ringan di dunia lalu muridnya menjawab :" Kapas, angin, debu dan awan". Imam Ghazali menyatakan bahawa semua jawapan yang diberi adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'meninggalkan sembahyang' kerana manusia sering mempermudah dan meringankan sembahyang disebabkan terlalu mementingkan urusan dunia.


KEENAM beliau bertanya tentang apakah yang paling tajam di dunia lalu muridnya menjawab :' Pedang". Imam Ghazali mengatakan bahawa jawapan itu adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'lidah manusia' di mana disebabkan lidah maka manusia suka menyakiti dan melukai perasaan orang lain sehingga berlakunya perbalahan dan perpecahan.

P/S : Beringatlah sebelum ajalmu tiba.. Wallahua'lam.
KONGSILAH sebagai peringatan bersama..:)

Thursday, April 5, 2012

cbArtis: Hamza Namira - ElMidan



كنا مش حاسين بقيمة
والأمل موضة قديمة
بس ف ثانية افتكرنا
إن بلادنا دي عظيمة

ارفع راسك انت مصري
انت واحد من اللي نزلوا في الميدان
ارفع راسك انت مصري
انت وقفت جمب جارك في الميدان
ارفع راسك انت مصري
انت رجعت المصري بتاع زمان
المصري بتاع زمان

شايف الدنيا بشكل تاني
السما صافية سامع أغاني
واللي اتغير فيا هو
طعم الحرية ف لساني

ارفع راسك انت مصري
انت واحد من اللي نزلوا في الميدان
ارفع راسك انت مصري
انت وقفت جمب جارك في الميدان
ارفع راسك انت مصري
انت رجعت المصري بتاع زمان
المصري بتاع زمان

بيقولوا مصر هرم ونيل
وبينسوا المصري الأصيل
اللي ساعة الجد دايما
يقدر يعمل مستحيل

ارفع راسك انت مصري
انت واحد من اللي نزلوا في الميدان
ارفع راسك انت مصري
انت وقفت جمب جارك في الميدان
ارفع راسك انت مصري
انت رجعت المصري بتاع زمان
المصري بتاع زمان

Thursday, March 29, 2012

cbCeritaku: Buku untuk baucher RM200


Assalamualaikum..
Alhamdulillah, baucher buku yang saya dapat sebanyak RM 200.00 itu telah dibelanjakan untuk membeli buku.   Sekali borong je, abis 4 keping baucher yang bernilai RM50 setiap satu tu..hehe. Semuanya saya beli kat Kedai Buku MPH, di Mid Valley. Sambil-sambil makan angin sana, sempat jugak habiskan masa dalam sejam lebih tuk cari buku-buku yang menarik hati ini untuk dibeli. Nah inilah dia hasilnya buku-buku yang saya manfaatkan daripada baucher free tersebut :

1- PERUBATAN CARA NABI SAW PASTI SIHAT

2- SEBARKAN CINTA-MU


3- MISTERI PASUKAN PANJI HITAM


4- IMAM-IMAM YANG BENAR


5- BELAJAR BERMAIN GITAR DALAM 30 HARI
(no preview) hehe

6- BETTER ENGLISH SERIES
(no preview)hehe

7- RAHSIA SIMBOL YAHUDI


Inilah buku-buku yang saya telah belanjakan dengan baucher tu, anda pulak bagaimana? 

Menarik kan? 
Jom sama-samalah kita amalkan budaya membaca, jadikan ianya sebagai amalan hidup seharian kita. Ini kerana Islam telah mengajar umatnya untuk membaca, dan betapa pentingnya membaca ini, sehingga wahyu yang pertama diturunkan adalah mengenai Iqra' iaitu "bacalah".. Jadilah kita sebagai umat yang rajin membaca ye.. :)
"MEMBACA AMALAN MULIA"

P?S : KONGSILAH untuk kepentingan bersama..:)

Penghuni Cakap Bual

Share This!