Tuesday, May 1, 2012

cbPetua: Comelkan Kulit Muka


Assalamualaikum..
Nah, petua orang tua-tua dulu, untuk mencantikkan kulit muka bagi lelaki ataupun wanita.


  1. Tomato dan epal. Tomato dan epal boleh digunakan untuk melicinkan kulit. Caranya, parut tomato atau epal yang cukup masak, kemudian gosokkan perlahan-lahan pada wajah dan leher. Gelatin pada tomato boleh menghilangkan parut. Biarkan selama 20 minit dan selepas itu cuci dengan air suam. Amalkan selalu untuk hasil yang memuaskan.
  2. Serbuk kulit kayu manis yang dicampur dengan bedak sejuk dan sedikit air. Serbuk kulit kayu manis yang dicampur dengan bedak sejuk dan sedikit air boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat. Caranya, sapu campuran tadi pada muka sebelum tidur. Jika diamalkan, jerawat akan hilang dan muka akan menjadi lebih licin. 
  3. Kayu cendana. Ambil kayu cendana, basahkan dengan air dan asah pada batu. Kemudian sapukan ia pada jerawat dan hasilnya pasti memuaskan. 
  4. Kulit pisang emas. Kulit pisang emas boleh digunakan untuk menghilangkan parut jerawat. Caranya, sapukan kulit pisang tadi pada bekas parut. Lakukan setiap hari hingga kesan itu hilang. 
  5. Kacang hijau. Ambil segenggam kacang hijau, dikisar halus lalu dicampur sedikit kuning telur. Kacau hingga rata ramuan tadi dan disapu pada muka perlahan-lahan. Setelah lebih kurang 15 minit, basuh muka dengan menggunakan air suam. Hasilnya kulit muka akan cerah dan berseri. 
  6. Segelas susu segar. Ambil segelas susu segar, sapu pada muka dan gosok-gosok hingga rata, melekit, dan kering. Cuci dengan air suam dan lakukan dua kali seminggu. Anda akan  mendapat kulit muka yang gebu dan licin.
Amalkan selalu petua ini, insyaAllah menjadi. Jangan cepat berputus asa, setiap kejayaan itu memerlukan usaha yang tidak putus-putus, barulah kejayaan yang dikecapi itu terasa nikmatnya. Wallahu a'lam..... :)

P/S: Share-lah artikel ini untuk perkongsian bersama. :D

No comments:

Penghuni Cakap Bual

Share This!